
Werkzaamheden
Binnen mijn stageperiode heb ik verschillende werkzaamheden mogen uitvoeren. Deze pagina is ingericht zodat jullie een beter beeld kunnen schetsen bij mijn uitgevoerde werkzaamheden.

Recruitment/Sales meeting
We beginnen de week met een recruitment meeting. Dit houdt in dat we op maandag ochtend met het gehele recruitment team gaan zitten om de afgelopen week te bespreken. Hierbij lopen we na hoe elke recruiter zijn week heeft ervaren en of waar hij/zij tegenaan is gelopen. We bespreken of de targets zijn gehaald en stellen targets voor aankomende week. Elke recruiter zorgt ervoor dat hij/zij verschillende punten noteert waar ze tegen aan zijn gelopen zodat we samen tot een oplossing kunnen komen en we binnen het bedrijf verschillende processen blijven optimaliseren. Tot slot wordt er besproken op welke vacatures van de accountmanagers de nadruk ligt, zodat wij als recruiters kandidaten kunnen werven en selecteren voor die openstaande vacature.
Searchen
Nadat we van de accountmanagers te horen hebben gekregen op welke vacatures de nadruk ligt, kunnen we hier op gaan searchen. Dit betekent dat we via jobboards zoals LinkedIn, Werkzoeken.nl, Indeed en Nationale vacature bank verschillende profielen gaan benaderen gericht op de eisen van een desbetreffende vacature. Hier kijken we naar factoren zoal beschikbaarheid, woonplaats, werkervaring, salaris en leeftijd. Deze mensen kunnen we rechtstreeks benaderen en in ons kandidaten systeem verwerken als er een telefoonnummer bij staat. Vaak is dit bij profielen die online staan niet het geval en moeten we deze kandidaten eerst per mail of per platform benaderen. Hier hebben we allerlei templates voor zodat het voor de kandidaat zo aantrekkelijk mogelijk wordt gemaakt om met ons in contact te komen.

Platform waar veel mensen op actief zijn en waar wij zeker een aantal goede kandidaten mee kunnen contacteren.

Werkzoeken.nl
is een gemakkelijk platform om mensen op te benaderen, doordat je met credits hun cv naar voren kan laten komen. Hierdoor kan je de kandidaten direct een belletje geven.

Indeed
Dit is het grootste platform waar wij als recruiters actief op zijn. Hier heb je het grootste aanbod van profielen die opzoek zijn naar werk.
Screenen
Na het werven van kandidaten is het aan ons de taak om hiervan een selectie maken. Dit doen we door al deze kandidaten te 'screenen'. Dit houdt in dat we de wensen en eisen gaan opvragen van de kandidaten die op zoek zijn naar een nieuwe baan. Dit doen we aan de hand van een template met vragen die we uitvragen aan deze kandidaten. Deze vragen zijn belangrijk voor de selectie van de kandidaten om de vraag te beantwoorden of we de juiste vacature open hebben staan voor hen. Uiteindelijk is het streven om per dag minimaal 5 mensen te hebben gesproken via de telefoon. Deze mensen kom je dus tegen op verschillende jobboards door het searchen, maar kunnen ook binnenkomen via reacties op vacatures die wij hebben openstaan op de website, Instagram en Facebook. Deze reacties krijgen wij binnen en verdelen wij onder het aantal recruiters wat er die dag aanwezig is. Het is zaak mensen zo snel mogelijk te spreken, doordat de arbeidsmarkt hedendaags schaars is. Zo geven we ze altijd dezelfde dag een belletje. We stellen tijdens de screening een aantal cruciale vragen voor de selectie:
- Huidige functie:
- Gewenste functie:
- Reden van vertrek:
- Welke werkzaamheden heb je verricht binnen die functie:
- Wat is je huidige salaris op basis van 40 uur bruto:
- Wat is het minimale wat je wilt gaan verdienen:
- Beschikbaarheid:
- Opzegtermijn:
- Woonplaats + postcode:
- Vervoermogelijkheden:
- Gewenste reistijd:
- Ploegendienst:
- praktische vragen, zoals Email adres, welke talen spreek je, geboortedatum:
Aan de hand van de antwoorden op deze vragen en de vacatures die openstaan gaan we een overweging maken of de kandidaat interessant genoeg is voor ons. Dit kan dus afhangen van de antwoorden op bovenstaande vragen.
Is de gesproken kandidaat interessant voor een vacature of wellicht wel vacatures? Dan nodigen we deze uit op een intake.
Vacatures omzetten
Wij krijgen van de bedrijven waar we mee samenwerken een aantal vacatures die openstaan binnen dat bedrijf. Voor ons is het dus de taak om hier kandidaten voor te vinden. Dit gebeurd ook doordat mensen solliciteren op vacatures die wij online hebben staan op onze site/social media.
Zo is het voor ons de taak om de vacatures van de bedrijven om te zetten. Dit betekent dat de vacatures aantrekkelijker en onherkenbaar worden gemaakt door de recruiters.
We maken de vacatures onherkenbaar, zodat de kandidaten niet rechtstreeks bij het bedrijf gaan solliciteren maar wel via ons. Hier komt dan het commerciële gedeelte bij kijken. Als mensen een vacature op onze site zien staan met bedrijfsnaam erbij, waarom zouden ze dan via ons daar gaan werken? Dan kiezen ze er natuurlijk voor om direct bij de werkgever te solliciteren. Vandaar dat we de vacature zo anoniem mogelijk proberen om te zetten om dit te voorkomen. Denk hierbij aan de plaatsnaam; bij een bedrijf transport bedrijf uit Giorle zetten we 'logistieke uitdaging in de omgeving Tilburg'. Zo raken de kandidaten nieuwsgierig naar de vacature en gaan ze hierop reageren, waardoor wij in aanraking met hun komen.
Daarnaast proberen we de vacature zo aantrekkelijk mogelijk te maken door verschillende competenties en voorwaarden gewoon weg te laten bij een vacature, waardoor de drempel om te reageren veel lager wordt. Ook laten we de secundaire arbeidsvoorwaarden goed naar bovenkomen binnen de vacature.
Zo worden er meer reacties op de vacatures gerealiseerd en kunnen we dus met meer kandidaten in aanraking komen.

Intakes

Bij een positieve screening waarbij je dus de afweging heb gemaakt of de kandidaat aansluit op een van de vacatures die we hebben openstaan volgt er een intake. Dit betekent dat je de desbetreffende kandidaat zo snel mogelijk uitnodigt voor een kennismakingsgesprek. Deze houden we op kantoor of doen we online via teams. De voorkeur gaat uit naar een kennismaking op kantoor waarbij we een half uur tot 45 minuten in een van onze mooie spreekkamers de kandidaat ontvangen. Door een kennismaking op kantoor te houden kunnen de desbetreffende accountmanagers direct een aantal vacatures bespreken door aan het eind van het gesprek de kamer binnen te lopen.
Binnen het kennismakingsgesprek zorgen we ervoor dat we dieper in gaan op de wensen en behoeftes van de kandidaat. We willen zo goed mogelijk uitvragen waarom hij/zij opzoek is naar een nieuwe uitdaging, wat voor ervaring hij al heeft, wat voor werkzaamheden hij/zij wil gaan verrichten en welke werkzaamheden juist niet en tot slot juist dieper in te gaan spelen op zijn of haar persoonlijkheid. Zo kunnen we de vacatures nog beter afstemmen op de kandidaat. Wetend dat we met 800 bedrijven samenwerken en rond de 1500 vacatures hebben openstaan.
Ook doorlopen we tijdens dit gesprek het CV na van de kandidaat. Dit doen we zodat we kunnen achterhalen wat voor ervaring en werkzaamheden diegene al heeft verricht, waarom er bijvoorbeeld gaten zijn in het CV en waarom kandidaten bij verschillende werkgevers zijn vertrokken.
Na een intake weten de recruiters precies wat de kandidaat zoekt in een baan en is het aan ons de taak dit goed te verwerken. Dit doen we door middel van aantekeningen te maken tijdens het gesprek en deze later uit te werken in een omgezet CV.
CV's omzetten
Na het afronden van een intake is het aan een van de recruiters de taak om het kennismakingsgesprek verder te verwerken in een omgezet cv. Dit betekent dat we de desbetreffende persoon zo uitgebreid en aantrekkelijk mogelijk kunnen voorleggen bij onze klanten. We hebben hier een format wat we gebruiken. Verder proberen we de persoon zo anoniem mogelijk te houden. Zo noemen we niet de exacte woonplaats van de persoon en noemen we ook geen achternaam. Dit doen we om te voorkomen dat de kandidaten zelf worden benaderd door de klanten. Zo kunnen wij geen geld mislopen.
We beginnen het omgezette cv met een voorstel tekst. Hierin beschrijven we de persoon door middel van het benoemen van zijn persoonlijke eigenschappen die we hebben uitgevraagd in het kennismakingsgesprek.
De alinea daarna volgt met een kort verhaaltje hoe de persoon zijn of haar carrière heeft doorlopen en waarom hij/zij opzoek is naar een nieuwe uitdaging.
Tot slot eindigen we met een korte motivatie alinea waarom de persoon gedreven en waardvol is voor de klant om in dienst te nemen.
Verder vragen we wat precies de werkzaamheden zijn geweest die de desbetreffende persoon heeft verricht. Zo kunnen we in dit format goed de ervaringen van de kandidaten opsommen en het cv van de kandidaat zo aantrekkelijk mogelijk maken. Uiteindelijk sturen de accountmanagers deze omgezette cv's naar de klanten. Bij een positieve terugkoppeling betekent het dat deze kandidaat op sollicitatie gesprek mag.
TSVB's (Telefonische sollicitatie voorbereidingen)
Om onze kandidaten zo goed mogelijk voor te bereiden op sollicitatie gesprekken, zorgen wij als recruiters zijnde ervoor dat ze voor het sollicitatie gesprek een kort belletje krijgen van ons. Binnen dit belletje vertellen we nog het een en het ander over het bedrijf waar ze op gesprek gaan maar ook over de functie en wie de gesprekpartners zullen zijn.
Doordat AXS Logistiek al langer zaken doet met de klanten weten de accountmanagers precies hoe het bedrijf eruit ziet en kunnen wij hierover de ins en outs vertellen tegenover de kandidaten. Zo vertellen we over de geschiedenis van het bedrijf, de bedrijfscultuur, de werksfeer binnen het bedrijf en hoe je je bijvoorbeeld moet kleden naar het gesprek. Ook weten we hoe de vacature ingericht moet worden en kunnen we ze hier dus ook op voorbereiden. Daarnaast weten we wie de gesprekspartners zullen zijn van de kandidaten en kunnen we ze hier tips over geven hoe ze hierop kunnen anticiperen.
Tot slot doen we nog een rollenspel waarbij we aan het eind van de voorbereiding nog een paar puntjes op de i zetten voor een perfecte voorbereiding en waarbij we wellicht wat zenuwen kunnen weghalen.
HGH belletjes (Hoe gaat het belletjes)
Nadat een kandidaat op intake is geweest is het ook aan ons de taak om de kandidaat te informeren over de situaties die er spelen. Het kan natuurlijk voorkomen dat we niet voor iedere kandidaat direct een vacature hebben openstaan. Dan is het aan ons de taak om toch een aantal contact momenten in te plannen zodat de kandidaat nog iets van ons blijft horen en wij ook op de hoogte blijven van verschillende sollicitaties of lijntjes die de kandidaat nog naast ons heeft lopen. Zo plannen we altijd in dat we de week na de intake de kandidaat een belletje geven met de vraag hoe het met hem is en wat er speelt. Daarnaast plannen we na 6 weken nog een telefonisch contact moment in. Zo krijgt de kandidaat nog een gevoel dat we bezig zijn voor hem of haar en krijgen ze niet het idee dat we hen vergeten zijn.
Pitchen van vacatures
Naast het werven van de kandidaten mocht ik deze ook gaan selecteren. Dit doen we door deze kandidaten te koppelen aan verschillende vacatures die wij hebben open staan. Het is dan zaak om de vacature voor de persoon zo enthousiast en passend mogelijk te pitchen. Hierbij ben je bezig om de vacature net iets meer om te buigen waardoor je de vacature laat aansluiten op de wensen en behoeften van de desbetreffende persoon. Dit doen we om de persoon te enthousiasmeren over de vacature en het bedrijf zodat we ze daar op sollicitatie gesprek kunnen sturen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb